Segítség, megállt a fogyás! Mit tegyek?

You are currently viewing Segítség, megállt a fogyás! Mit tegyek?

Kitartóan diétázol, de megállt a fogyás? Mi az oka ennek és mit lehet tenni ilyenkor? Most észnél kell lenni! Ne állj két óránként a mérlegre!

Lehet, hogy semmin nem kell változtatnod, csak várnod kell egy kicsit. Az is lehet, hogy változtatnod kell, de csak valami apróságon. Ne kezdj bele egy teljesen új diétába, azt remélve, hogy az majd mindent megold!

Tudom, könnyű mondani. Évekkel ezelőtt én is sokszor szívtam a fogam, ha megállt a fogyás. Akkor még nem ismertem az igazi okait. Helyette bebeszéltem magamnak, hogy valami nem stimmel a diétával vagy velem.

A mai cikkben lerántjuk a leplet az igazi okokról és megoldásokról.

Miért állt meg a fogyás?

Ha se a mérleg, se a tükör nem mutat kevesebbet, annak két oka lehet. Ebből ráadásul az egyik kakukktojás. A fogyás akkor áll meg, ha:

 • nem vagy kalóriadeficitben, vagy
 • nem is állt meg a fogyás, csak úgy tűnik.

Ennél izgalmasabb magyarázatra számítottál? Na, akkor kösd fel a gatyát, mert nem is olyan egyértelműek ezek az okok, mint gondolnád!

Kezdjük a kakukktojással! Hosszabb diéta során előfordul, hogy a zsírvesztés szuperül halad, csak az napokig, vagy akár hetekig nem látszik. Aztán hirtelen leolvad rólad 1-2 kg, és sokkal jobban nézel ki.

A ludas ilyenkor általában a vízvisszatartás. Nem az ödémára gondolok, van egy ennél alatomosabb formája is. De ne szaladjunk előre!

A másik lehetséges ok, hogy nem vagy kalóriadeficitben: nem eszel kevesebbet annál, mint amennyire a testednek szüksége van. Az igazi baj pedig az, hogy talán észre sem veszed. Ilyenkor hajlamos lehetsz képzelt magyarázatokat gyártani magadnak, például azt mondod, hogy „ez a diéta nem működik, ideje kipróbálni valami újat.”

Ez pedig tízből kilencszer nem jó ötlet!

Persze sajnos előfordul, hogy valakinek hormonális probléma vagy más betegség miatt alacsonyabb az energiaigénye a normálisnál. Fontos megértenünk, hogy ilyenkor se arról van szó, hogy a kalóriadeficit nem működik, hanem arról, hogy a kalóriadeficit egy sokkal alacsonyabb kalóriabevitel mellett jön csak létre. 

Ha ebben a cipőben vagy, akkor szeretném, hogy tudd: együttérzek veled, és nem akarom elbagatellizálni a problémádat. A cikkem viszont talán neked is segíthet abban, hogy először megvizsgáld a kézenfekvőbb (és egyszerűbben orvosolható) okokat is. 

Lássuk a medvét!

Huss, avagy a vizenyős zsír

Jöjjön először a kakukktojás. Nem szeretném, hogy a kalóriadeficiten agyalj addig, amíg nem tudatosítasz magadban valami fontosat:

A mérleg és a tükör blöffölhet. Pofátlanul blöffölhet.

Biztosan emlékszel biológiából arra, hogy az emberi test több mint fele víz. A pontos arány minden embernél más, és időről időre változhat is.

Ha nő vagy, akkor a menstruációs ciklus is beleszól, és egészen elképesztő ingadozásokat is produkálhatsz. Lyle McDonald szerint egyes nők akár 4 kilogrammot is jojózhatnak egyik hétről a másikra.1

Jól olvastad! Heti 4 kilogramm jojózás, aminek semmi köze a fogyáshoz vagy hízáshoz. De oké, vegyünk csak heti 1 kg-ot. Ez is elég ahhoz, hogy szinte bármilyen diéta eredményét elrejtse a szemed elől.

Tudod, mi következik ebből? A napi mérlegelés teljesen félrevezető lehet!

Lyle McDonald épp ezért javasolja azt nőknek, hogy havonta csak egyszer mérjék a testsúlyukat. Vagy mérjék minden héten, de az adott mérést mindig csak az előző hónapban ugyanazon a napon végzett méréshez hasonlítsák.2

Ha már ettől is csodálkozol, akkor csatold be a biztonsági övet, mert a java csak most jön.

Tudtad, hogy a zsírsejtjeidtől soha nem fogsz megszabadulni? 

Amikor fogysz, akkor nem maguktól a zsírsejtektől, hanem a zsírsejtekben eltárolt trigliceridektől szabadulsz meg. A zsírsejtek később összezsugorodnak, de soha nem tűnnek el a testedből. Soha.

Ha ezen a sokkon túltetted magad (ahogyan azt én is, egykori kövér srác tettem), akkor jöhet valami igazán érdekes.

Sokan gyanakodtak már arra, hogy a kiürült zsírsejtek nem mindig zsugorodnak össze azonnal, hanem először vízzel töltődnek fel.3 Viszont mivel a víz kevésbé szilárd, mint a zsír, még rosszabbul is nézel ki!

A testfelszín ilyenkor szokatlanul puha, löttyedt. Aztán anélkül, hogy bármin változtatnál, egyik napról a másikra leolvad rólad 1-2 kg. A tested kihajtja a zsírsejtekből a bennük rekedt vizet. Ami még mókásabb, hogy úgy tűnik, az alkoholfogyasztás vagy egy szénhidrátdús zabálás meggyorsíthatja ezt a folyamatot.

Ezt a jelenséget vizenyős zsírnak (squishy fat) és huss-hatásnak (whoosh-effect) nevezik az internetes szlengben. Lyle McDonald is megemlíti a Stubborn Fat Solution-ben.

Azért azt nem javaslom, hogy emiatt merevrészegre idd magad, vagy megegyél két kiló kenyeret! Fogadd el, hogy ez a jelenség létezik, de ne ostorozd magad miatta! Emberek vagyunk, nem robotok. Várj türelmesen, és előbb-utóbb elhúzza a csíkot az a makacs víz. Huss!

Ugye mondanom sem kell, hogy ez az egész csak akkor érdekes, ha komolyan veszed a diétádat? Ha biztosan kalóriadeficitben vagy, és mégis megrekedtél, akkor jusson eszedbe, amiről most olvastál.

Ezzel el is érkeztünk a legfontosabb kérdéshez, amit mindig elsőként kell feltenned magadnak, ha megállt a fogyás.

Biztos, hogy kalóriadeficitben vagy?

Most jön a kevésbé mókás téma. Igyekszem majd viccesen előadni. Ugye tudod már, hogy a fogyás kulcsa a hosszú távú kalóriadeficit? Vagyis kevesebbet kell enned, mint amennyire a testednek szüksége van. Ha megállt a fogyás, akkor mielőtt a vízvisszatartásra fogsz mindent, gondold át, hogy biztosan kalóriadeficitben vagy-e.

Ha eleve nem túl nagy (pl. 200-300 kcal) deficittel dolgozol, akkor lehet, hogy ez a deficit hónapok alatt… eltűnik.

Rejtélyes, ugye? Akárhova bújt ez a kalóriadeficit, mi meg fogjuk találni. Elmondom, hogyan tűnhetett el:

 • csökkent a teljes napi energiaigényed (TDEE) ahhoz képest, mint amikor elkezdted a diétát, és/vagy
 • többet eszel, csak nem veszed észre.

Vegyük sorra őket. Csak lassan, szépen, ahogy a csiga megy a jégen. A teljes napi energiaigényed több okból is csökkenhet. Kezd az egész egy matekpéldára emlékeztetni? Nyugi, a végén minden simán érthető lesz.

Nem lehet, hogy egy kicsit ellustultál?

Ne háborodj fel, hogy ez hülyeség, mert te ugyanannyit edzel. Tudom, hogy ugyanannyit edzel. Tudom, hogy ha kevesebbet edzenél, azt észrevennéd. Ugye? Nyugtass meg, légyszi! Szuper.

Most viszont jön egy újabb sokkoló igazság.

Lehet edzésen kívül is kevesebbet mozogni!

Én is csak akkor vettem észre, amikor egy Polar aktivitásmérővel elkezdtem figyelni magam. (Hasonló elven működik az Apple Watch is.) A kütyüben az a különleges, hogy nem csak a lépéseidet számolja, hanem a csuklómozgásod alapján a lépéssel nem járó tevékenységeket is. Tudtad, hogy vasalással vagy mosogatással is lehet kalóriákat égetni?

Szóval elkezdtem figyelni magam. Hamar jött az első sokkoló felismerés. Én sokáig azt hittem, hogy a sétálás kisbabáknak való, és a fogyásnál nem oszt, nem szoroz. Nagyot tévedtem.

A séta rengeteget számít. De tényleg!

És nem a futógépes gyaloglásra gondolok. Épp ez az elképesztő, hogy az edzésen kívüli sétálgatás is ennyit nyom a latban. Számít, hogy egy buszmegállónyi távolságot gyalog teszel-e meg. Számít, hogy lift helyett lépcsőzöl. Sőt, az is számít, hogy a munkahelyeden hányszor állsz fel az asztalodtól vagy hányszor mész ki a WC-re. Sok kics sokra megy.

Igen, tudom, hihetetlenül hangzik. Én se akartam először elhinni. Aztán szembesültem az adatokkal. Láttam, hogy mekkora a különbség két olyan napom között, amikor a városban szaladgálok, ügyet intézek, és amikor egész nap a seggemen ülök. Hogy mennyi az az annyi?

Simán lehet akár 300-400 kcal különbség két nap között. Ez elég ahhoz, hogy egy lájtosabb kalóriadeficitet megegyen reggelire.

Nem azt mondom, hogy most szaladj venni egy aktivitásmérőt. De ha van rá lehetőséged, akkor most szaladj venni egy aktivitásmérőt. Nekem rengeteget segített abban az utam elején, hogy tudatosabb legyek. Segített abban, hogy egy változó tényezőt kizárjak a diétámból.

Sokan erre biztos azt mondják, hogy ők nem akarnak robotok lenni. Sose értettem ezt az érvet. Az aktivitásmérő nem arra való, hogy minden nap görcsösen teljesíteni akarj egy kitűzött célt. Az aktivitásmérő arra való, hogy tisztában legyél vele, mennyit mozogsz, és ezt figyelembe vehesd, amikor például eldöntöd, hogy mennyit eszel.

Az aktivitásmérő egy szuper eszköz, amit lehet görcsösen használni, és úgy is, hogy az megkönnyíti a céljaid elérését. Csak rajtad áll!

Ha nem tudsz vagy nem akarsz aktivitásmérőt használni, akkor sincs semmi gond. Az a lényeg, hogy ha megállt a fogyás, gondold át: nem lehet, hogy az elmúlt napokban vagy hetekben kevésbé voltál aktív?

Rengeteget számít az edzésen kívüli mozgás is!

Ha ezt kipipáltad, és még így sem fogysz, akkor végre megnézhetjük azt a rettegett anyagcsere-belassulást is.

Lehet, hogy belassult az anyagcseréd?

Mire is gondolunk akkor, amikor azt mondjuk, hogy valakinek belassult az anyagcseréje? Arra, hogy a nyugalmi- vagy alapanyagcseréjének (BMR) mértéke lecsökkent. Ez az az anyagcsere, ami akkor is végbemegy benned, ha egész nap csak az ágyban fekszel.

De mi a fenétől, és mennyire tud ez belassulni?

Elsősorban attól, hogy a diéta során az izmaidból és más metabolikusan aktív testszöveteidből (pl. máj, szív, vese) vesztettél.

A magas metabolikus aktivitású testszövetek olyanok, mint egy 100 wattos volfrám izzó. Sok energiát fogyasztanak. Ha kitekersz tíz ilyet a lakásodban, akkor alacsonyabb lesz a villanyszámlád.

Ha tehát keményen, hosszú ideje diétázol, a testzsírod mellett sajnos mindenképp veszíteni fogsz a metabolikusan aktív száraz (zsírmentes) testtömegedből is, így a testednek alacsonyabb lesz az energiaforgalma.

Szerencsére az ellenállás-alapú (pl. súlyzós) edzés nagyon hatékony az izomtömeg megőrzésében egy diéta során, így ha minimalizálni szeretnéd a „lassulást”, érdemes rendszeresen megdolgoztatnod az izmaidat!

Az izmokkal szemben a testzsír fenntartása sokkal kevesebbet „fogyaszt”, de ha nagyon sokat fogytál, azért ez is okozhat egy kis diffit. Már csak azért is, mert amíg 20 kilóval több voltál, a mozgással is több kalóriát égettél el. Hiszen ez olyan volt, mintha egy 20 kilós táskát cipeltél volna magadon.

És mi a helyzet az éhező üzemmóddal?

Az éhező üzemmód alatt a legtöbben arra gondolunk, hogy ha valaki régóta diétázik, akkor a teste elkezd védekezni, és lecsökkenti az alapanyagcsere mértékét (még azon túl is, ami a fent említett zsírmentes testtömeg csökkenéséből egyébként következik).

Ez az ún. metabolikus adaptáció. Logikusan hangzik, de vajon igaz?

Igen, létezik ez a jelenség, de komoly mértékűvé csak akkor válik, amikor már az éhhalál szélén állsz.4

Mi a helyzet a normális testsúlyú vagy túlsúlyos emberekkel? A tudomány még nem jutott dűlőre, a kutatási eredmények egymásnak ellentmondóak.

A vizsgált emberek egy részénél egyáltalán nem sikerül kimutatni a metabolikus adaptációt.5 6 Másoknál igen, de ennek mértéke változó: az egészen minimálistól egészen 180 kcal/napig terjedhet. Az átlag valószínűleg valahol a kettő között lehet.

A metabolikusan aktív testtömeg csökkenéséből eredő „lassulással” tehát minden diétázónak számolnia kell, de ez súlyzós edzéssel részben kivédhető.

Az ezen túlmenő, ún. adaptív BMR-csökkenés pedig egyeseknél jelentkezik, másoknál nem (a különbségnek főleg genetikai okai lehetnek).

A lényeg az, hogy elképzelhető (sőt, valószínű), hogy a diéta előrehaladtával kicsit csökkenteni kell majd a bevitt kalóriák mennyiségét, és/vagy többet kell mozogni ahhoz, hogy a fogyás tovább folytatódjon.

Megijedni viszont nem szabad ettől! Lehetetlenné ez semmiképp nem teszi a fogyást, csak egy kicsit jobban oda kell figyelnünk, szükség esetén pedig finomhangolnunk kell.

Félvállról vett és elfelejtett kalóriák

A kalóriadeficit amiatt is eltűnhet, hogy többet eszel, csak nem tudsz róla. Nyugi, nem arra gondolok, hogy sakálrészegen vacsorázol.

Ez főleg akkor sanszos, ha nem vezetsz étkezési naplót, és valamiről elfelejtkezel, vagy nem is foglalkozol vele, mert azt gondolod, hogy ez semmi, ez csak egy harapás, ez nullkalóriás.

Sokan például a zöldségeket egyáltalán nem számolják. Ezzel nincs is baj, amíg napi 100 gramm madársalátáról van szó. Fél kiló brokkolinak vagy sárgarépának viszont már komolyabb kalóriatartalma van.

Ugyanígy megtréfálhat a „csipegetés”, vagy ha elfelejtkezel arról, hogy napi egy tejeskávé helyett mostanában kettőt szoktál inni.

Persze, ismertek. Tudjátok, hogy a dietcrafting célja nem az, hogy minden apróságon görcsöljetek, és két paradicsomot is lemérjetek. A dietcrafting célja az, hogy megtanuljátok, mi kell (és mi nem kell) egy hatékony diétához, és ezt a tudást okosan, lazán alkalmazzátok.

Akkor mi a megoldás?

Ha a mérleg nem mozdul, nem szabad szívbajt kapni. Várj! Folytasd, amit csinálsz. Ne mérd magad túl gyakran. Simán lehet, hogy a vízvisszatartás tréfát űz veled. Ha nő vagy, akkor főleg benne van a pakliban.

Ha továbbra sem fogysz, gondold végig, hogy biztosan kalóriadeficitben vagy-e. Legyél nagyon őszinte és szigorú magaddal.

Nem mozogsz kevesebbet? Nem vesztettél túl sok izmot és más metabolikusan aktív testszövetet? Nem kezdtél el csipegetni ételekből? Nem felejtkezel el egy Caffè Latte-ról?

Lehet, hogy a fentiek mindegyike önmagában apróság, de ha összeadódnak, már eltüntethetnek egy lájtosabb kalóriadeficitet. Ekkor az a megoldás, hogy egy picit kevesebbet eszel. Nem sokkal! Ne szorítsd meg hirtelen brutálisan a kalóriákat, mert annak túlevés és szenvedés a vége.

Egy kivétel van ezalól. Ha lelkileg és fizikailag nagyon kivagy már, akkor azt javaslom, adj magadnak legalább 2-3 hét nyugit, és egyél normálisan. Ne akarj tovább fogyni. Szakadj ki egy kicsit ebből az egészből.

Ne zabálj, ne legyen ez alibi arra, hogy lerombolj mindent, amiért eddig dolgoztál. Viszont lazíts, lélegezz. Legyél büszke arra, amit már elértél. Kerülj újra kapcsolatba önmagaddal.

Gyakorold, milyen az, ha a boldogságodat nem egy távoli cél eléréséhez kötöd. Gyakorold, hogy milyen kiegyensúlyozottan, a jelenben élni.

Veled volt már, hogy megállt a fogyás? Te hogyan kezelted? Neked mi segített? Mit javasolnál másoknak, akik ugyanebben a cipőben járnak? Nagyon kíváncsi vagyok, írd meg kommentben!

Ha a jövőben elsőként szeretnéd olvasni az újdonságokat, ne felejts el feliratkozni a dietcrafting hírlevélre!

Ha segítenek titeket az írásaim, hálásan megköszönöm, ha a Patreon oldalamon egy kávéra való, jelképes havi összeggel támogattok abban, hogy a jövőben még több hasznos és inspiráló tartalmat készíthessek nektek!

This Post Has 11 Comments

 1. Leona

  Kétféle eset volt nálam. Amikor hetekig nem mozdult a mérleg, s amikor hónapokig nem láttam, hogy a tendencia lefelé tartana. Szerencsém volt azzal, hogy amikor hetekig ugyanannyi voltam, ösztönösen nem adtam fel, mert nagyon tudatos voltam abban, hogy kevesebbet vigyek be, mint amennyire szüksége van a szervezetemnek. Teltek a hónapok és aztán nagyon belassult a folyamat. „Biztos megszokta a szervezetem” – gondoltam magamban, s úgy éreztem, hogy valami apróságon variálnom kell. Írom ezt laikusként. Nem a diétában javasolt ételek mennyiségén és minőségén variáltam, hanem először az étkezések számán, aztán a legkésőbbi étkezést egyre korábbra tettem. Ilyenekre kell gondolni. S ilyenekkel mindig tudtam újabb lendületet adni a történetnek. Fontos hozzá tennem, hogy ezek intuitív ötletek voltak, a kiindulási diétám típusához ragaszkodtam. Már ott tartottam, hogy csak háromszor ettem és a vacsorát hat óra előtt ettem meg, kiindulva a hat után nem eszünk nézetből. Amikor már ez sem lett elég hatékony, akkor háromra tettem a vacsorát. Ez volt a közelmúltban, mikor egy barátnőm elmesélte, hogy van ez az oldal és van egy csoport is a Facebookon. Éreztem, hogy az ösztönszerű haladás mellé nagyon jól jönne az, ha érteném a folyamatokat és tudatosabb lehetnék, hogy ne csak úgy vaktában próbálkozzam a dolgokkal. Már az utolsó kiloknál tartok, amit még le kellene adnom, de úgy érzem, hogy ez már technikásabb történet, de lehet, hogy nincs igazam, nem tudom. Az itt található cikkek nagyon érdekesek és nagyon hasznosak szerintem, ezt az írást is köszönöm! 🙂

 2. Léda

  Először is remek cikk volt!
  Nem tudom hogy bárki olvassa e még a kommenteket, de itt az én sztorim. Ha bárkinek van tanácsa elfogadom😩
  Szóval nekem volt egy kisebb sérülésem még asszem 2019-ben, begipszelt lábbal feküdtem kb 1-2 hetet, aztán elkezdtem suliba járni (most 17 éves vagyok). Ezután még kb 2 hétig volt rajtam (feleslegesen) a gipsz. Ezalatt a kb 4-5 hét alatt pedig lefogytam 14-15kg-t úgy, hogy nyilván semmit nem mozogtam. (Ha a szenvedést nem számítjuk bele ami a gipszel való közlekedéssel járt 😂) Amin változtattunk itthon, az az ételek voltak. Sokkal több zöldség, kisebb adagok. (Így 79 kg-ról 64-65kg-ra sikerült fogynom. ) Viszont a lényeg most jön. Én azóta az elmúlt években hullámvölgyekben, de edzettem. Néha elkezdtem, hetekig csináltam, majd abba maradt valami miatt. Hozzáteszem, hogy sokkal erősebbnek is érzem magam, szóval nem volt felesleges, viszont…mióta lefogytam erre a súlyra, egy kilót se mozdult a súlyom. Jelenleg 62 és 65 között ingázik. Kétségbe vagyok esve mert nem tudom mi tévő legyek. Kevesebbet egyek? De néha már így is majdnem kevésnek érzem. Többet mozogjak? Mit tegyek ha már túl fáradt vagyok még pluszban is mozogni? (Az energiahiány a mumusom) Nem szeretnék én sokat fogyni már, mondjuk olyan 5 kg-ot és mellé izmosodni? De az lehetséges eszközök nélkül otthon?
  Szóval összességében mindennel problémám van és már nem tudom mit kéne tegyek. Köszönöm ha valaki esetleg látja ezt és válaszol,rám férne egy kis észhez térítés😅

  1. Petra

   Szia Léda!

   Az első és legfontosabb, hogy ne ess kétségbe. Próbáld meg nyugodtan átgondolni és megtervezni a céljaidhoz vezető utat, amihez szuper első lépés, hogy tájékozódsz és kérdezel.

   A sport és az izmosodás nagyon jó irány. Pici kalóriadeficit mellett lehetséges szépen lassan izmot építeni és zsírt égetni, vagyis testkompozíciót átalakítani.
   Kezdőként, mivel az edzés új stimulust jelent, különösen látványos folyamat lehet, de elengedhetetlen hozzá a terhelés növelése, amire az eszközök nélküli otthoni edzést nem a legideálisabb.

   A helyedben elsősorban arra koncentrálnék, hogy a mozgás állandó és kellően hatékony legyen (súlyzós edzés, terhelés növelése). Emellett odafigyelhetsz az étkezésedre is, de semmiképp ne radikális megoldásokban gondolkozz. A cél egy élvezhető, rugalmas, hosszú távon is tartható életmód kialakítása. Semmiképp ne iktass ki ételcsoportokat, ne kezdj divatos fogyókúrákba, tapasztalatból mondom, hogy rengeteget árthatsz vele.

   5 kg nagyon kevés, elképzelhetőnek tartom, hogy megfelelő edzés mellett úgy átalakul a testkompozíciód, hogy nem is szeretnél majd fogyni. De a zsírégetés nagyon egyszerű, csak hosszú távú kalóriadeficitre van hozzá szükség. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy ez szenvedéssel járna, javaslom Álmos írását a faék egyszerű fogyásról:

   https://dietcrafting.com/igy-fogytam-le-faek-egyszeruen/

   Emellett a többi dietcrafting cikket is érdemes olvasgatnod, nagyon jó iránymutatóként szolgálhatnak. Jelentkezz majd, bármi kérdés felmerül! Szurkolok neked! 😊

 3. Vivien

  Én (14 éves vagyok) 3 hónapja diétázom és az első 2 hónapban 10kg fogytam de viszont a 3.hónapban csak 1kg-t ami elég szomorú pedig sokat mozgok és nem eszek sokat😭

  1. Álmos

   Szia Vivien! Ne csüggedj, 3 hónap alatt 11 kg fogyás elképesztően jó eredmény! Természetes, hogy néha lassabban, néha gyorsabban csökken (vagy akár átmenetileg akár emelkedik is) a testtömeged egy diéta során. Ennek oka igen gyakran a vízvisszatartás, ahogy a cikkben is írom. Ne legyél türelmetlen, ügyesen haladsz! 🙂 Hajrá!

 4. Diàna

  Igazából 2 hónapja kezdtem neki diétázni de az első hónapban folyamatosan éhes voltam és untam a mindennapi csirkét rizzsel 😬 Elkezdtem nézelődni és megtaláltam a Ketogén ézkezést ami egy pár nap alatt lendített rajtam viszont egy pár hét elteltével teljesen meg borította a hormonháztartásom 😩 Így újra keresgélni kezdtem majd megtaláltam az IF-et és itt kaptam tanácsot a Low Carb étkezésre is ami szuperül bevàlt nekem nem stresszelek rà ès szerintem ezèrt nem stagnàl a súlyom !
  Sokat segít a Facebook csoport is, hogy van kivel megosztani ha egy kicsit elkeseredünk 😊 Köszönöm ezt a szuper cikket is 👍🏻

 5. Éva

  4 hetez kezdtem el diétázni és edzeni. Nekem is leáll a fogyásom, de nem adom fel. Sok edzés formánál észrevehető hogy a kiló nem nagyon változik de a testünk formálódik izmosodik. Én 74 kilóra híztam, a verseny súlyom 57 kg. Tehát van mit fogynom. Siker azért már van -7 kiló 3 hét alatt.
  Kitartás, kitartás. NEM SZABAD FELADNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😀

  1. Álmos

   Egyetértek Éva, köszi a visszajelzést, és hajrá! 😉

 6. Andi

  Na igen.. stagnalok mar par hete es tele a hocipom… talan ez kicsit megnyugtat, mert a tukorben meg ugy is latom h hiztam volna 😥

  1. Álmos

   Kitartást, Andi! Nagyon sokan kerülnek ebbe a helyzetbe, ilyenkor kell ügyesnek és józannak maradni! Semmiképp ne szenvedtesd magad. Szurkolok, majd ha van kedved, írj kommentet később, hogy hogy állsz!

Vélemény, hozzászólás?